Se dau 5.400 de lei pentru fiecare român. De când și cum vrea să facă asta UE

de: Andrei Simion
16 11. 2020

Raportat la nivelul UE, România nu stă deloc excelent. Au fost câteva schimbări majore în ultimul deceniu, dar binele acum ar urma să vină.

În prezent, România are al patrulea cel mai mic salariu minim (brut) din Uniunea Europeană. Ca să-ți dai seama unde ne situăm, salariile românilor sunt la mai puţin de jumătate faţă de media salariului minim (brut) din Uniunea Europeană. În cifre, salariul minim pe economie în România este de circa 461 de euro brut lunar (2.230 de lei), la un nivel de 42% faţă de media europeană de 1.100 de euro brut lunar.

În acest context, o decizie UE ar însemna un suport extraordinar.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a spus că țările membre UE au nevoie de un salariu minim comun. Potrivit acesteia, criza din acest an a arătat că ar trebui introdus un salariu minim în UE, deoarece mulți oameni din Uniune nu au suficiente mijloace de subzistență. Discursul ei a fost completat de comisarul european Nicolas Schmit. El a spus că ceea ce contează este pe ce bază se construieşte economia unei ţări.

„Dacă o construiţi doar pe salarii mici, atunci decalajele vor fi reduse foarte încet. Dar nu acesta este planul Comisiei.“
Nicolas Schmit

Redresare în UE și câștig pentru toate statele membre

La nivelul salariilor nete diferenţele pot fi însă mult mai mari, pentru că impozitarea este diferită. Cel mai mare salariu minim brut din Uniunea Europeană este în Danemarca şi Luxembrug. În ambele state un lucrător câştigă cel puţin 2.100 de euro lunar. Urmează Austria, cu un salariu minim brut de aproape 2.000 de euro şi Suedia, unde un angajat poate câştiga minim circa 1.850 de euro brut.

Schmit a spus că există un plan de redresare al UE şi recomandarea ca statele membre să-l folosească pentru a investi în tehnologii ecologice şi digitale, precum şi în educaţie şi capital uman. Acestea ar trebui să meargă mână în mână cu creşterea salariilor, pentru că altfel oamenii nu ar avea stimulentul pentru a obţine noi competenţe şi ar accepta să câştige salarii foarte mici.

În aceeași notă, Comisia Europeană intenționează să investească 8 miliarde de euro în producția propriilor supercalculatoare în UE pentru a realiza „suveranitatea digitală”. Separat, von der Leyen a anunțat că CE va propune ca reducerea emisiilor dăunătoare de carbon până în 2030 să fie majorată la 55% din nivelurile din 1990. În prezent, obiectivul propus este de 40%.